Production of molecular hydrogen by mesophilic anaerobic microbial associations during the destruction of food waste

С. Д. Кальсіна

Abstract


Three mesophilic hydrogen-synthesizing anaerobic associations of microorganisms were isolated from different ecosystems. It was revealed that, by phenotypic characters, the isolated bacteria can be attributed to the genera of Bacillus sp. and Clostridium sp. Their optimal cultivation conditions under which the greatest amount of hydrogen is synthesized were investigated. It was revealed that the destruction coefficient by the water-forming anaerobic associations of microorganisms of vegetable waste is 2 times more than fruit waste.

Keywords


biogas; biological hydrogen; anaerobic microorganisms; Bacillus; Clostridium; food waste

References


Food Waste to Bioenergy via Anaerobic Processes / [Thi Ngoc Bao Dunga et al.] // Energy Procedia. – 2014. – Vol. 61. – P. 307–312.

Марков С. А. Получение водорода с помощью микроорганизмов и микробных ТЭ на основе утилизации ингредиентов сточных вод и различных отходов / Марков С. А., Протасов Е. С., Быбин В. А. // Альтернативная энергетика и экология. – 2013. – №118. – С. 108–116.

Таширева Г.О. Перспективи створення промислових біотехнологій синтезу біоводню при мікробному зброджуванні багатокомпонентних харчових відходів / Таширева Г.О., Таширев О.Б., Притула І.Р. // Водень в альтернативній енергетиці та новітніх технологіях; за ред. В.В. Скорохода, Ю.М. Солоніна. – К.: «КІМ», 2015. – C. 17–23.

Розробка біотехнології отримання молекулярного водню при максимальній деструкції харчових відходів / [Таширев О. Б., Говоруха В.М., Гаврилюк О.А. та ін.] // «Фундаментальні аспекти відновлювано-водневої енергетики і паливно-комірчаних технологій» – К: «КІМ», 2018. – 260 с.

Increase in efficiency of hydrogen production by optimization of food waste fermentation parameters / [Hovorukha V., Tashyrev O., Tashyreva H. et. al] // Energetika. – 2019. – T. 65, Nr. 1. – P. 1–10.

Образование молекулярного водорода ассоциацией спорообразующих микроорганизмов / Матвеева Н. А. и др. // Мікробіологічний журнал. – 2011. – Т. 73, № 1. – С. 36–43.

Притула И.Р. Усовершенствование метода выделения водородобразующих бактерий рода Clostridium / Притула И.Р., Таширев А.Б. // Мікробіологічний журнал . – 2012 – Т. 74 , № 6. – С. 58 – 64.

Таширев О.Б. Біотехнології очищення промислових стічних вод на основі термодинамічного прогнозування взаємодії мікроорганізмів з металами та радіонуклідами: Автореф. дис. ... д-ра техн. Наук. – Київ, 2005. – 33 с

Притула І. Р. Застосування редокс-індикаторів для вимірювання окисно-відновного потенціалу під час росту культурмікроорганізмів / Притула І. Р., Таширев О. Б. // Біологічні студії/Studia Biologica. – 2013. – Т.7, № 3. – С. 133–144.

Ястремська Л.С. Загальна мікробіологія і вірусологія : навч. посібник / Л. С. Ястремська, І. М. Малиновська. – К. : НАУ, 2017. – 232 с.

Ястремська Л.С. Загальна мікробіологія і вірусологія : лабораторний практикум / уклад. : Л. С. Ястремська, І. М. Малиновська, Н. А. Зінов’єва. – К. : НАУ, 2017. – 120 с.

Хоулт Дж. Определитель бактерий Берджи: у 2 т. / Хоулт Дж., Криг Н. – Перевод с английского под редакцией акад. РАН Г. А. Заварзина. – Москва; Издательство "Мир", 1997. – Т.2. – 325 с.


Full Text: PDF (UA)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.