Biological activity and bioavailability of supramolecular complexes (pectin-boric acid) in vivo of land plants (emryophytes)

С. В. Примаченко, А. Д. Кустовська, Д. С. Мохнєв

Abstract


The bioactivity and bioactivity of a pectin-boric acid supramolecular complex has been studied plant in vivo. The object of research was used lettuce (Lactuca sativa). Maximum bioactivity and bioavailability of the complex were identified after spraying the plant. Referring to the fact that a high concentration of boron was determined in young leaves, this confirms the vertical and horizontal transport of boron in parts of the plant in growth phase.


Keywords


biological activity; bioavailability; complex compounds; supramolecular complexes; boric acid; zosteran

References


Костин В. И. Применение регуляторов роста и борной кислоты для внекорневой подкормки. / Костин В.И., Музурова О.Г., Сяпуков Е.Е.// Сахарная свекла. – 2012. – №5. – С. 19–20.

Сяпуков Е. Е. Интенсивная технология возделывания сахарной свёклы с использованием регуляторов роста и борной кислоты для внекорневой подкормки / Сяпуков Е.Е., Костин В.И., Музурова О.Г. // Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. – 2012. – №2. – С. 40–44.

Корневая подкормка винограда бором и его влияние на продуктивность насаждений / Малых Г.П., Титова Л.А., Магомадов А.С., Керимов И.С. // Садоводство и виноградарство. – 2013. – №5. – С. 29–23.

Harris K. D. Influence of Foliar Application of Boron and Copper on Growth and Yield of Tomato (Solanum lycopersicum L. cv ‘Thilina’) / K. D. Harris, S. Puvanitha. // AGRIEAST: Journal of Agricultural Sciences. – 2018. – №11. – P. 12–19.

Miwa K. Boron transport in plants: co-ordinated regulation of transporters / K. Miwa, F. Toru. // Annals of Botany. – 2010. – №105:7. – P. 1103–1108.

Недуха О. М. Клітинна оболонка рослин і фактори середовища / О. М. Недуха. – Київ: Альтерпрес, 2015. – 289 с.

Borate Minerals Stabilize Ribose / A.Ricardo, M. A. Carrigan, A. N. Olcott, S. A. Benner. // Science. – 204. – №303. – 196 p.

Pectin: cell biology and prospects for functional analysis / Willats W.G., McCartney L., Mackie W., Knox J.P. // Plant Molecular Biology. – 2001. – №47. – P. 9–27.

Костин В.И. Экологическая эффективность применения природных регуляторов роста в популяции озимой пшеницы / В.И. Костин, В.Н. Ерофеева. // Вестник Казанского государственного аграрного университета. – 2010. – №5.2 – С. 127–130.

Seaweed extracts as biostimulants of plant growth and development / [W. Khan, U. Rayirath, S. Subramanian et al.]. // Journal of Plant Growth Regulation. – 2009. – №28.4. – P. 386–399.

Каталымов М.В. Микроэлементы и микроудобрения / М.В. Каталымов. – М.: Химия, 2013. – 338 с.

Бисенова А.Р. Получение полисахаридов пектиновой природы из сырья Волго-Каспийского региона / А.Р. Бисенова, Е.Д. Мукактова. // Рыбпром: технологии и оборудование для переработки водных биоресурсов. – 2010. – №4. – С. 56–59.

Белякова И.А. Краткий аналитический обзор способов получения морского пектина [Електронний ресурс] / Белякова И.А., Битютская О.Е., Глубоковских Ю.Р. // Керчь: ФГБОУ ВО «КГМТУ». – 2018. – Режим доступу до ресурсу: www.kgmtu.ru/documents/nauka/onm2018.pdf.

Немодрук А. А. Аналитическая химия бора / А. А. Немодрук, З. К. Каралова. – Москва: Наука, 1964. – 285 с.


Full Text: PDF (UA)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.