The biological activity of bacterial starter fermented milk products

О. Л. Матвєєва, В. В. Старинщак, Л. Р. Решетняк

Abstract


In the article the changes in the quality of bacterial fermentation of ТМ «VIVO», «IPROVIT», «GOOD FOOD» are investigated depending on the frequency of reproduction of fermentation, optimal technological parameters for obtaining functional sour milk product, optimum temperature and time of fermentation are determined.


Keywords


bacterial leaven; probiotics; bifidobacteria; cultivation; fermentation; lactic acid product; active acidity

References


Бредихін С.А. Технологія і техніка переробки молока / С.А. Бредіхін, Ю.В. Космодем'янський, В.М. Юрін. – М.: Колос, 2003. – 400 с.

Дідух Н.А. Заквашувальні композиції для виробництва молочних продуктів функціонального призначення / Дідух Н.А., Чагаровський О.П., Лисогор Т.А. – Одеса: «Поліграф», 2008. – 234 с.

Розробка та дослідження кисломолочного продукту функціонального призначення / [Дамянова С.Т., Тодорова С.С., Іванова Н.В. та ін.]. –К: Праці НУХТ, 2011. – №37. – С. 45–49.

Probiotics and prebiotics / [Guarner F., Sanders M. E., Eliakim R. et al.] // World Gastroenterological Organization (Practical Recommendations). – 2008. – Vol. 1. – P. 24.

Mechanisms of Probiosis and Prebiosis: Considerations for Enhanced Functional Foods / [Delphine M.A. Sauliner, Jennifer K. Spinler, Glenn R. Gibson et al.] // NIH Public Access Author Manuscript. – 2009. – Vol. 20. – P. 135–141.

Wilson Gratz Silvia Probiotics and gut health: A special focus on liver diseases /Silvia Wilson Gratz, Hannu Mykkanen, Hani S El-Nezami. // World Journal of Gastroenterology. – 2010. – Vol. 16 (4). – Р. 403–410.

Taxonomy and important features of probiotic microorganisms in food and nutrition / [Holzapfel W.H., Haberer P., Geisen R. et al.] // Am. J. Clin. Nutr. – 2001. – Vol. 73. – P. 365–373.

Systemic immunity-enhancing effects in healthy subjects following dietary consumption of the lactic acid bacterium Lactobacillus rhamnosus HN001 / [Sheih Y.H., Chiang B.L., Wang L.H. et al.] // J. Am. Coll. Nutr. – 2001. – Vol. 20. – P. 149–156.

Mack D.R. Role of probiotics in the modulation of intestinal infections and inflammation /Mack D.R., Lebel S. // Curr. Opin. Gastroenterol. – 2004. – Vol. 20. – P. 22–26.

Probiotic bacteria down-regulate the milk-induced inflammatory response in milk-hypersensitive subjects but have an immunostimulatory effect in healthy subjects / [Pelto L., Isolauri E., Lilius E.M. et al.] // Clin. Exp. Allergy. – 1998. – Vol. 28. – P. 1474–1479.

Hunter J.O. A review of the role of the gut microflora in irritable bowel syndrome and the effects of probiotics / Hunter J.O., Madden J.A., Br. J. Nutr. – 2002. – Vol. 88. – P. 67–72.

Крусь Г.М. Методи дослідження молока і молочних продуктів / Крусь Г.М., Шалигіна А.М., Волокіна З.В. – М.: Колос, 2000. – 368 с.

Напої ацидофільні: ДСТУ 4540:2006. – Національний стандарт України, 2007. – 9 с.

Молоко і молочні продукти. Підготовка проб і розведень для мікробіологічного дослідження: ДСТУ IDF 122С:2003. – Національний стандарт України, 2005. – 12 с.

Продукти харчові. Методи визначення молочнокислих бактерій: ДСТУ 7999:2015. – Національний стандарт України, 2017. – 48 с.

Молоко та молочні продукти. Настанови з відбирання проб: ДСТУ 4834:2007. – Національний стандарт України, 2008. – 17 с.

Молоко та молочні продукти. Методи визначення кислотності: ДСТУ 2661:2010. – Київ: Держспоживстандарт України, 2011. – 14 с.

Молоко, молочні продукти та закваски. Метод визначення кількості біфідобактерій: ДСТУ 7355:2013. – Національний стандарт України, 2013. – 18 с.


Full Text: PDF (UA)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.