Effect of physical processing methods on the content of biologically active substances in flowers of dandelion (Traxacum officinale Wigg.)

Л. О. Косоголова, П. П. Лошицький, Л. Л. Чабанюк, К. М. Яблонська

Abstract


In the article, the influence of electromagnetic radiation of different frequencies, as well as the temperature on the extraction of quercetin from dandelion flowers (Taraxacum oficinale Wigg) is considered. The extraction regimes are established, in which an increase in the amount of quercetin in the extract occurs. The results of the investigations indicate that at an excessively high frequency (57–68 GHz), a maximal increase in the amount of quercetin in the extract is observed during a 15-minute irradiation with an electromagnetic field. In ultrasonic treatment (800–860 kHz), a maximal increase in quercetin in the extract was observed with a 20-minute irradiation (power of 5 W) and with 15-minute irradiation (power 7 W). During thermal processing, the maximum increase in quercetin in the extract was observed at 60 °C for 30 minutes, 55 °C for 1 hour, and at 60 °C for 1.5 hours of treatment.


Keywords


dandelion (Taraxacum oficinale Wigg.); extraction of biologically active substances; flavonoids; quercetin; electromagnetic radiation high frequency; ultrasound; temperature

References


Андрейчук Я. Р. Розробка складу та технології таблеток жувальних на основі екстракту вівса та кверцетину: aвтopeф. дис. нa здoбуття нaук. ступeня кaнд. фарм. нaук: спeц. 15.00.01 Технологія ліків, організація фармацевтичної справи та судова фармація / Я. Р. Андрейчук. – К., 2016. – 21 с.

Безчaснюк Е. М. Прoцесс экстрaгирoвaния из лекaрственнoгo рaстительнoгo сырья / Е. М. Безчaснюк, В. В. Дяченкo, O. В. Кучер. – К.: Фaрмaкoм 1. – 2003. – С. 54–56.

Біологічно активні речовини: їх види, функції та властивості [Електронний ресурс] / О. В.Гусарова, Є. В. Морозова, В. В. Мотроненко, М. А. Борода // Національний технічний університет України „КПІ” – Режим доступу до ресурсу: http://www.rusnauka.com/10_NPE_2010/Chimia/ 61440.doc.htm.

Девяткoв Н. Д. Ocoбеннocти медикo-биoлoгичеcкoгo пpименения миллиметpoвых вoлн / Н. Д. Девяткoв, М. Б. Гoлaнт, O. В. Бецкий. – М.: ИPЭ PAН, 1994. – 164 c.

Державна Фармакопея України (діюче видання) / ДП «Науково-експертний фармакопейний центр». – 1-е видання. – Харків: РІРЕГ, 2001.

Кверцетин [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Кверцетин.

Коничев А. С. Традиционные и современные методы экстракции биологически активных веществ из рас¬тительного сырья: перспективы, достоинства,недостатки / А. С. Коничев, П. В. Баурин // Вестник МГОУ. Серия естественные науки, 2011. – № 3. – С. 49-54.

Кудряшов В. Л. Перспективы и эффективность использования ультразвука для ускорения процессов полу¬чения полуфабрикатов в ликероводочной промышленности / В. Л. Кудряшов, Г. П. Зенина, Н. М. Лебедев, А. Н. Сиверская, А. Г. Белых // Тез. докл. ПФК «Спирт». – апрель 2003. – М.: Пищепромиздат. 2003. – С. 179–182.

Одуванчик. Цветы одуванчика. Применение [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://www.narodmed-na.ru/index.php/spisok-zabolevanii/371-cvety-oduvanhtika.html.

Хімічний аналіз лікарської рослинної сировини, що містить флавоноїди [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://intranet.tdmu.edu.ua/data/kafedra/internal/pharma_1/classes_stud/uk/pharm/ Фармакогнозія/3%20курс/16.%20Хімічний%20аналіз%20ЛРС,%20яка%20містить%20флавоноїди.html

Шепелева Н. С. Интенсификация выделения инулина из клубней топинамбура с помощью ультразву¬ка / Н. С. Шепелева, Б. А. Кареткин // Успехи в химии и химической технологии. – Том XXI. – 2007. – № 5 (73). – С. 35–38.

Unele probleme fundamentale şi aplicativeale radiaţilor electromagnetice de frecvenţa extrem de înaltǎ (milimetrice) atermice / D. I. Ghiţu, O. V. Beţchii, V. F. Parhomenco [et al.] // Нетpaдициoнные метoды в меди-цине, биoлoгии и pacтениевoдcтве. Эниoлoгия. Экoлoгия и здopoвье: междунap. нaучнo-пpaкт. кoнф., 2005 г.: тезиcы дoкл. – Кишинев, 2005. – C. 41–47.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.

Comments on this article

View all comments