Features of fumonisins toxins bioaccumulation on winter wheat in the conditions of Ukrainian agrocenosis

Authors

  • O. O. Pylypenko National Aviation University
  • М. М. Baranovsky National Aviation University

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.11079

Keywords:

Fusarium spp., fungi, mycotoxins, fumonisins, winter wheat, bioaccumulation

Abstract

Humans and animals diseases caused by Fusarium’s toxins have become a world problem in recent years. According to FAO (Food and Agriculture Organization), today, 25 % of produced grains are infected with toxic fungi. Fusarium’s infected cereals are the dangerous poisons for human and animal organisms in case of their usage as foods or feeds.
Ukraine is a powerful agro-industrial country, in which level of cereals yield has great impact on economic and social spheres. So, studying fungi toxins bioaccumulation helps to develop methods for infection prevention.

Author Biographies

O. O. Pylypenko, National Aviation University

student of biotechnology department

М. М. Baranovsky, National Aviation University

doctor of agricultural science, professor of biotechnology department

References

Wang J. Effect of Fusarium Infection and Fungicide Treatment on Quality Parameters of Winter Wheat (Triticum aestivum L.): doctoral diss: 07.2004 / Wang Jinhua. – Gottingen., 2004. – 102 p.

Брезвин О. Контроль мікотоксинів у кормах і їх знешкодження / Брезвин О., Отчич В., Коцюмбас І. // Вісник Львівського університету. Серія біологічна. – 2013. – № 62. – С. 242–249.

Fumonisins: Isolation, chemical characterization and biological effects / [Wentzel G. C. A.; Walter M. F. O.; Vleggaar, R et al.] // Mycopathologia. – 1992. – № 117. – P. 11–16.

Stockmann-Juvala H. A review of the toxic effects and mechanisms of action of fumonisin B1 / H. Stockmann-Juvala, K. Savolainen // Human & Experimental Toxicology. – 2008. – № 27. – P. 799–809.

Nelson P.E. Taxonomy and biology of Fusarium moniliforme / P.E. Nelson // Mycopathologia. – 1992. – № 117. – P. 29–36.

Nelson P.E. Fusarium species: an illustrated manual for identification. / Nelson P.E., Toussoun T.A., Marasas W.F.O. – USA: University Park: The Pennsylvania State University Press. – 1983. – 193 p.

Do Fumonisin Mycotoxins Occur in Wheat? / [Shephard G. S., van der Westhuizen L., Gatyeni P.M. et al.] // Journal of Agricultural and Food Chemistry. – 2005. – № 53. – P. 9293−9296.

Fumonisin occurrence in naturally contaminated wheat grain harvested in Argentina / [Cendoya E., Monge M. P., Palacios S,A. et al.] // Food Control. – 2014. – № 37. – P. 56–61.

Dal Bello G.M. Biological control of seedling blight of wheat caused by Fusarium graminearum with beneficial rhizosphere microorganisms. / Dal Bello G.M., Monaco C.I., Simon M.R. // World Journal of Microbiology and Biotechnology. – 2002. – № 18. – P. 627–636.

Чоні C. Фузаріоз. Чи знаємо ми ворога в обличчя? / Світлана Чоні // Агробізнес сьогодні. – 2014. – №15–16. – C. 286–287.

Марченко А.Б. Вплив абіотичних чинників на поширення та розвиток збудників роду Fusarium в агробіоценозах Callistephus chinensis (L.) Nees / А.Б. Марченко // Вісник Уманського Національного Університету Садівництва. – 2016. – № 1. – С. 81–87.

Шляхи потрапляння й рівні ураження зерна та кормів пліснявілими грибками / Мандигра. М., Куцан О., Руденко Є., Брезвін О. // Комбікормові новації. – 2014. – № 23. – С. 56–59.

Manstretta V. Effects of Temperature and Moisture on Development of Fusarium graminearum Perithecia in Maize Stalk Residues / V. Manstretta, V. Rossi // Applied and Environmental Microbiology. – 2016 – № 82. – P. 184–191.

Published

2016-12-27

Issue

Section

Reviews